Σταφύλια

ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΜΑΣ

scroll down
phone
email
PURPLESHEEP.GR
DESIGNED BY
english languagefacebookinstagram

Η φιλοσοφία μας είναι ότι οι πιο σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν το ξεχωριστό άρωμα και τη γεύση κάθε κρασιού είναι οι ποικιλίες από τις οποίες προέρχεται σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και τη μορφολογία του εδάφους του νησιού μας. Ο στόχος μας είναι το κρασί μας να είναι η αυθεντική έκφραση της Σύρου στο ποτήρι.

Στους αμπελώνες μας κυριαρχούν οι ποικιλίες:

Μονεμβασιά - πρόκειται για ποικιλία με ιδιαιτερότητες, όχι μόνο επειδή καλλιεργείται κυρίως στις Κυκλάδες και όχι στον τόπο που υποδηλώνει το όνομά της. Το όνομά της συνδέεται με την παρασκευή του περίφημου οίνου Μαλβάζια που κυριαρχούσε στο ευρωπαϊκό οινεμπόριο από τον 13ο έως τον 17ο αιώνα. Παρά τον ευοξείδωτο χαρακτήρα της, εκφράζει με θαυμαστό τρόπο το εκάστοτε terroir από το οποίο προέρχεται και δίνει λευκούς οίνους με νότες εσπεριδοειδών και λευκόσαρκων φρούτων, συχνά σε ένα ορυκτό «υπόστρωμα», μέτρια σε σώμα και αρκούντως δροσιστικά σε οξύτητα. Αρκεί να της παρέχουμε την ιδιαίτερη φροντίδα που απαιτεί, τόσο στο αμπέλι όσο και στην κάβα.

Σταφύλια
Φύλλο αμπελιού
Αμπέλια στη Σύρο

Σεριφιώτικο - μπορεί το όνομά του να παραπέμπει σε άλλο κυκλαδονήσι, όμως το Σεριφιώτικο ή Σερφιώτικο είναι η κυρίαρχη γηγενή οινοποιήσιμη ποικιλία της Σύρου. Έχοντας ταιριάξει απόλυτα με τις κλιματολογικές συνθήκες και τα εδάφη του νησιού, όντας ανθεκτικό στις περισσότερες ασθένειες και την ξηρασία, δίνει σταφύλια ερυθρορόδινου εξωτερικά χρώματος και υψηλόβαθμους λευκούς ποιοτικούς οίνους μέτριας οξύτητας και σώματος.

Μοσχάτο λευκό -  πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές λευκές ελληνικές ποικιλίες και μία από τις αρχαιότερες του κόσμου. Το λεπτόρωγο Μοσχάτο άσπρο, με ιδιαίτερη αγάπη για τον λαμπερό μας ήλιο, προσφέρει οίνους ιδιαιτέρως μοσχοβολιστούς, ξηρούς, αλλά και σπουδαίους επιδόρπιους. Αν και καλλιεργείται εδώ και αιώνες στη Σάμο, όπου αποτελεί τη μοναδική λευκή ποικιλία του ιστορικού αμπελώνα του νησιού, επιτρέπεται και στην αμπελουργία των Κυκλάδων.

Τα αμπέλια μας
Αμπέλια στη Σύρο
Βιολογική καλιέργεια

Ροδίτης -  από τις πλέον διαδεδομένες λευκές ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα. Στην πραγματικότητα αποτελεί ερυθρωπή ποικιλία, λόγω του χρώματος της φλούδας των ρωγών της. Αν και εμφανίζει σημαντική παραλλακτικότητα που εντείνεται και εξαρτάται από τα διάφορα μικροκλίματα στα οποία καλλιεργείται, μπορεί να συνεισφέρει στο χαρμάνι δίνοντας αξιόλογους ξηρούς οίνους με καλή ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα και με καλό φρουτώδες άρωμα.

Μανδηλαριά ή Κουντούρα μαύρη - η πιο πλούσια σε χρώμα ερυθρή γηγενή ποικιλία του αιγαιοπελαγίτικου χώρου. Η καλλιέργειά της ξεκίνησε από τις Κυκλάδες και την Κρήτη, οπότε θεωρείται η πλέον κατάλληλη για ποιοτικά οινικά προϊόντα ακόμη και σε πεδινά εδάφη θερμών περιοχών του νησιού της Σύρου όπως αυτά του Πάγου. Με σκληρή δουλειά στο αμπέλι και στο οινοποιείο, αλλά και με ανάμειξή της με άλλες ποικιλίες όπως είναι η λευκή Μονεμβασιά ή το ερυθρό Μαυροτράγανο, ο οινοπαραγωγός μπορεί να τιθασεύσει το γενικώς αχαλίνωτο χαρακτήρα της και να δώσει αρωματικούς και ήπιας οξύτητας ροζέ και ερυθρούς, αντίστοιχα, οίνους.

Μαυροτράγανο - μαύρες και τραγανές οι ρώγες του Μαυροτράγανου, δίνουν μια ερυθρή ποικιλία που μέχρι και λίγες δεκαετίες κινδύνευε να εξαφανιστεί από τον ελληνικό αμπελώνα και πιο συγκεκριμένα από το νησί της Σαντορίνης, τον τόπο καταγωγής της. Πρόκειται για μια από τις πιο πολυσυζητημένες ανερχόμενες οινοποιήσιμες ποικιλίες για ερυθρούς και ερυθρωπούς οίνους. Εξωτικά αρώματα, φινέτσα, γλυκά κόκκινα φρούτα, εύρωστες τανίνες και γεμάτο στόμα είναι λίγα από τα πολλά καλά χαρακτηριστικά που μπορεί να δώσει σε οίνους ξηρούς ή ακόμη και γλυκούς, μονοποικιλιακούς ή μη.